Domnul Isus, cât a fost pe pământ, a revoluționat felul în care păzim Sabatul și aducem zecimea.
Ce e mai important? Sa fii un sfânt în Sabat sau să „treieri” grâul în trecere pe câmp? Să dai zecime din izmă și mărar sau să oferi doi bănuți? Oare acesta să fie subiectul Isprăvniciei?
Merge de o viață la biserică. Oferă zecime cu conștiinciozitate, dar le spune, binevoitor, celorlalți, chiar dacă printre ei se află și un adolescent ușor confuz, „că știe el cum se împart banii la Conferință”.
Nu face parte din Biserica Adventistă. Are o afacere înfloritoare, în urma unui experiment propriu: un prieten de-al lui i-a mărturisit modul în care îți poți crește conturile (și asta având conștiința curată). A observat că, oferind zecime, a avut idei mai bune în a-și coordona munca și nu a mai suferit pierderi.
Are 85 de ani și e campioană la oferit cele mai mici zecimi: 3 lei (din această cauză, casierul a atras frecvent atenția pentru a nu mai pune colecta în plicul de zecime). Dacă acesta a fost cadoul ei de la o vecină miloasă, 30 lei, „cum să nu-I mulțumească lui Dumnezeu?”
Trei exemple, aceeași acțiune, dar motivație diferită.
Când am început să lucrez ca pastor și auzeam nemulțumirile membrilor cu privire la modul în care se distribuie zecimea lor, mă gândeam că, dacă aș fi la conducere, aș face un dosar cu toate facturile și apoi l-aș distribui tuturor bisericilor. Eram convins că transparența reprezintă soluția, că astfel i-aș scăpa pe oameni de corvoadă.
Tot în perioada aceea, mi-am completat arsenalul cu o predică detaliată din Deuteronom: „Binecuvântarea, dacă vei asculta; blestemul, dacă nu vei asculta”, creând și o reprezentare vizuală a Munților Garizim și Ebal. Nu-mi dădeam seama că, de fapt, îi învățam pe membri să reducă acest act de închinare la un simplu troc.
Dar, unde situăm aprecierile pe care le face Însuși Domnul Isus? „Adevărat vă spun că această văduvă săracă a dat mai mult decât toți…” Cui a dat? Celor ce au făcut din Templu o peșteră de tâlhari? Doamne, cum ai putut aprecia atâta inconștiență, o asemenea risipă nechibzuită? În loc să-Ți înveți ucenicii să ofere văduvelor propria zecime, tu lauzi o văduvă care-și da ultimii bani unor vânzători nelegiuiți, care își bat joc de lucrarea Ta? Nu cumva ne ceri să susținem renovări de apartamente și achiziționarea rochiilor scumpe?
Dădeau zeciuială din tot ce aveau, dar fără milă și credincioșie au valorat doar un „Vai de voi!”
E adevărat că Dumnezeu răsplătește credința în „a primi, pentru că dau”, însă, de ce te-ai mulțumi cu binecuvântări mediocre, când ai asigurarea că ți se dă totul pe deasupra?
De ce să dau zecime? Pentru înaintarea lucrării? Pentru plata slujbașilor? Da, însă acestea sunt aspecte secundare. Noi dăruim, pentru că El a dăruit întâi.
Isprăvnicia cere un răspuns al inimii. Tu cum vei răspunde?
Ciprian Șandru – Departamentul Isprăvnicie