Maleahi 3:10 este probabil cel mai cunoscut verset ce vorbește despre zecime. Pentru noi, adventiștii, acesta este fără îndoială favoritul nostru. Îl folosim tot timpul când vorbim despre zecime. Ne place atât de mult, încât l-am imprimat pe plicurile de daruri.
Cu toate acestea, este mai puțin cunoscut faptul că acest pasaj al Scripturii nu vorbește doar despre zecime, ci, potrivit cu versetul 8, se referă și la alte daruri și sacrificii din sistemul israelit de dăruire. Sistemul avea mai multe componente, iar zecimea era doar una dintre ele. În plus, israeliții fuseseră chemați să ofere primele roade din recoltele și turmele lor, să ofere o a doua zecime și multe alte daruri obligatorii și voluntare. Totalul acestora depășea cu mult zece procente. Dumnezeu aștepta de la poporul Său să fie credincios în toate aceste daruri și să ofere o parte din binecuvântările pe care El le dăruia. Dăruirea trebuia să fie o expresie a închinării și a recunoștinței față de Dumnezeu și trebuia să le amintească mereu de bunătatea Creatorului și de dependența lor de El.
Ellen White rezumă:
„La perioade stabilite, pentru a păstra integritatea legii, oamenii erau chestionați dacă și-au îndeplinit juruințele cu credincioșie sau nu. O minoritate conștiincioasă a restituit lui Dumnezeu cam o treime din tot venitul pentru folosul intereselor religioase și pentru cei săraci. Aceste lucruri nu erau cerute din partea unei anumite clase de oameni, ci de la toți, cerința fiind proporțională cu cantitatea avută. În afară de toate aceste donații sistematice și regulate, mai erau și scopuri speciale care apelau la daruri de bunăvoie, precum clădirea cortului întâlnirii din pustie și templul construit la Ierusalim. Proiectele acestea au fost făcute de Dumnezeu și puse asupra poporului spre binele lor, precum și spre a susține lucrarea Lui.” Mărturii pentru comunitate, vol. 4, p. 467.
Datorită faptului că reprezintă un procent fix, zecimea e un lucru destul de clar pentru mine și cred că și pentru tine. Dar ce zici despre celelalte daruri, altele decât zecimea? Ești conștient de instrucțiunile lui Dumnezeu în care zecimea reprezintă doar o parte din sistem? Desigur, poți argumenta că în multe țări unele aspecte ale contribuțiilor din Israelul antic sunt astăzi acoperite de sistemul public de asigurări sociale. Dar, chiar și așa, înțelegând complexitatea sistemului israelit oferit de Dumnezeu, am fost nevoit să-mi pun câteva întrebări în legătură cu practicile mele de dăruire. Așadar, am analizat ce procent dăruiam din venitul meu și, vorbind cu Dumnezeu am decis să stabilesc noi sume pe care să le ofer diverselor cauze. Intenția mea a fost să conștientizez binecuvântările financiare ale lui Dumnezeu și să devin mai generos în dăruire.
Anul Nou este întotdeauna un moment bun pentru reflecţie. Ar putea fi, de asemenea, o oportunitate pentru tine să vorbești despre aceste lucruri cu Dumnezeu și să reflectezi la practica ta cu privire la zecimi, daruri și donații. Poate că te invită și pe tine să iei o decizie. Prin Maleahi Dumnezeu ne-a promis: „…puneţi-Mă astfel la încercare”, zice Domnul oştirilor, „şi veţi vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor şi dacă nu voi turna peste voi belşug de binecuvântare.” Maleahi 3:10
Stefan Giuliani, Trezorier Uniunea Austriacă